Uz album “Čuješ, golob, čuješ”

ZAVRŠENA 28. MEĐUNARODNA SMOTRA FOLKLORA – U SPOMEN ANDRAŠECU

Predstavljena je i kaseta međimurskih popjevaka “Čuješ, golob, čuješ” kao tonski spomen na skupljača narodnog blaga Florijana Andrašeca.

ZAGREB – Koncertom Dunje Knebl i Lidije Bajuk Hampamer, nazvanom “Nadahnute baštinom”, u ponedjeljak navečer u atriju Muzejskog prostora u Zagrebu završena je 28. međunarodna smotra folklora. Dvije interpretatorice narodnih popijevka zagrebačkoj su publici uglavnom pjevale međimurske popijevke, ali su se mogle čuti i popijevke gradišćanskih Hrvata, kao i one iz Podravine i Slavonije. Čakovčanka Lidija Bajuk Hampamer, koja očekuje izlazak iz tiska svoje treće knjige poezije, otpjevala je na bis i svoju pjesmu “Kličica brez zemle” koja se može ubrojiti među ponajbolje hrvatske domoljubne pjesme nastale proteklih godina.

Interpretacije međimurskih popijevka uz pomoć glasa i gitare Dunje Knebl poniru u pretpovijest međimurske popijevke. Za nečiji ukus možda preagresivno Dunjino pjevanje u međimurskoj je popijevki zemlje otkrilo iskonski kamen. Lidija Bajuk Hampamer pak interpretira popijevke svog rodnog kraja uz gitaru i violinu, poštujući u potpunosti njihovu toplinu i uzbuđujuću elegičnost.

Na kraju iznimnog koncerta koji je snimao i Hrvatski radio, predstavljena je i nedavno snimljena kaseta međimurskih popjevaka “Čuješ, golob, čuješ” Dunje Knebl. Autor ideje i nakladnik je međimurski pjesnik Franjo Božić, obrade za glas i gitaru potpisuje Dunja Knebl, kojoj je to prva kaseta, a dvanaestak pjesama, široj publici uglavnom nepoznatih, pronađene su u ostavštini međimurskog pjesnika Florijana Andrašeca iz Dekanovca. Tako je kaseta koju najesen očekuje predstavljanje u Čakovcu tonski spomen na tog nepravedno zapostavljenoga međimurskog sakupljača narodnog blaga, stihotvorca, skladatelja i orguljaša.
(Večernji List)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: