O “Songbook Songs” projektu ili „Moj život uz pjesme iz knjiga – pjesmarica”

Moja životna priča bila bi potpuno drugačija da nisam još u djetinjstvu zavoljela učiti pjesme prema notama iz knjiga. Kad napuniš 75 godina, sve je jasnije, slika je potpunija. Slijedi (još jedna) šetnja kroz moj život, s knjigama u fokusu. Ovo će biti kronološka priča o tome što je bilo prije moje „hrvatske priče“ – moja autobiografija pomoću knjiga iz kojih sam učila pjesme i pjevala ih kod kuće ili prijateljima.

Knjige su važne! Nije sve na internetu

Naučila sam tijekom godina da su pjesmarice, knjige s notama i riječima tradicijskih narodnih pjesmama naročito važne, jer mnoge od njih čuvaju pjesme koje se nigdje više ne mogu čuti. Naime, problem je „samo“ u tome da neke pjesme nisu nikad snimljene, te ih se može naučiti pjevati i svirati isključivo na temelju nota. U današnje vrijeme postoji veliki broj muzičara koji su izvrsni umjetnici, bez obzira na to što se nisu školovali. Oni najčešće ne znaju čitati note jer  smatraju da im to ne treba, a to je često i točno za vrstu glazbe koju izvode.

Ciljevi ovog projekta:   

  1. – Naglasiti današnje apsurdne okolnosti gdje se narodne pjesme zaboravljaju baš zato što se nalaze u knjigama/pjesmaricama u obliku nota i tekstova, a koje su marljivi etnomuzikolozi decenijama pa i stoljećima bilježili – da bi se sačuvale. Možda bi mnogi pjevači/muzičari potražili te pjesme u knjigama kad bi znali da ih ima tako veliki broj (i da su tako lijepe). Danas je izuzetno malo onih koji rade obrade na temelju nota. Općenita je pojava, ne samo u našoj zemlji, da se recikliraju u bezbroj varijanti one pjesme koje su već uspješno obrađene, već imaju svoju publiku i već su snimljene. Možda se nikad više neće čuti narodne pjesme koje nisu nikad snimljene, a ima ih na tisuće u knjigama (zato sam počela pjevati i snimati zaboravljene hrvatske pjesme).

U ovom projektu nisu u pitanju „samo“ hrvatske pjesme nego općenita pojava da ako nešto nije na internetu – ne postoji. Odnosno, ako nije snimljeno.

  1. – nabrojati knjige/pjesmarice iz kojih su pjesme na popratnom albumu, jer sam kao djevojčica upravo tako počela učiti pjesme koje nisam prije toga čula.
  2. – nabrojati hrvatske zbirke za koje nisam znala da postoje, a koje su u potpunosti promijenile moj život – možda bi se još poneki muzičar zainteresirao za pjesme iz knjiga i pokušao s obradom onih zaboravljenih.
  3. – pobuditi zanimanje za ovaj projekt i izvan naše zemlje, jer su pjesme obrađene prema notama/pjesmaricama iz raznih zemalja, na različitim jezicima.

Osim toga, album ima svoju „priču“ i značajne poruke..

Poruka ovog uvoda je:  Čuvajte baštinu, nije sve na internetu, listajte knjige!

Projekt je multimedijalan; puno toga će se moći pročitati, poslušati i vidjeti na internetu (na mojoj web stranici, na mojem YouTube kanalu, Fb stranicama …). U planu je video gdje pričam o svemu ovome i pokazujem konkretne knjige, konkretne pjesme, pjevam i govorim o tome kako obrađujem njihove tekstove i glazbu.

Neke od pjesama odabranih za album SONGBOOK SONGS snimila sam ranije i objavila na pojedinim albumima. One će biti u drugačijem aranžmanu, u suradnji s Rokom Margetom.

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.