O albumu “Tamo doli”

Nakon nastupa na festivalu “Ethnoambient” u Solinu ove godine, inozemni gosti iz područja zvanog “world music” bili su impresionirani “potpuno originalnim zvukom” Kololire o čemu je objavljeno i par rečenica u vodećem svjetskom časopisu fRoots.

Novi album Dunje Knebl i njenog benda Kololira naslovljen ‘Tamo doli’ snimljen je u studiju Kramasonik i uz sudjelovanje Hrvoja Nikšića kao snimatelja, producenta, ali i instrumentalista (sudjelovao je sa svojim mellotronom u dvije pjesme). U miksanju i produciranju sudjelovali su i ostali članovi Kololire (Kololira je u samo 9 mjeseci sudjelovala na dva međunarodna festivala gdje je pokupila sjajne kritike, snimila album, te videospot za prvi singl “Kad ja prođem jednu goru”) .

A cijeli album je na kraju masterirao i dao tome svoj pečat u svojem londonskom studiju Tube Mastering nitko drugi nego Andy Jackson, tonmajstor Pink Floyda.

Osim Dunje Knebl pjevali su i svirali članovi Kololire: Danijel Maoduš (gitare, glas), Martin Turšić (kololira, djembe, frame drum, indijaner), Hrvoje Ban (harmonika, alt blok-flauta, frulice, glas), te gosti Hrvoje Sudar (bouzouki, glas), te Hrvoje Nikšić (mellotron).

Na albumu je 13 pjesama iz kontinentalne Hrvatske (Međimurje, Hrvatsko zagorje, Podravina, Turopolje, Slavonija). Najveći dio pjesama je rađen na temelju notnih zapisa i knjiga  (kao i na prethodnim Dunjinim albumima), no tu je i jedna od najpopularnijih i najizvođenijih hrvatskih tradicijskih popijevki “Čula jesam”. Naravno, zvuk kololire i harmonike daju joj novu “boju”. Osim popijevke “Čula jesam” još je jedna pjesma iz Dunjinog ranijeg repertora i s Dunjinog ranijeg albuma – “Ja si jašem” (s albuma Ethno-ambient Live iz 1995.) dobila novi aranžman; ne samo kololiru i harmoniku kao novitet, nego je uz Dunjinu gitaru gost Hrvoje Sudar odsvirao dionicu na bouzoukiju. Popijevka “Kojni moji” već se mogla čuti ranije, no samo u predstavi “Regoč i Kosjenka” Dječjeg kazališta Dubrava. Sad se može čuti i na ovom novom albumu. Veći dio ostalih pjesama sasvim su nepoznate ljudima koji se ne bave folklorom. A onima koji se sjećaju vremena kad je snimana prva ploča ansambla “Joža Vlahović”, bit će poznata “Jarebica (lepa ftica).

Uglavnom, novi bend daje starim, gotovo zaboravljenim pjesmama novu dimenziju uz zanimljive i često neobične aranžmane koji su specifični i po vrlo neobičnim ritmovima. Uz neke pjesme moći će se i zaplesati, a neke će vas odvesti negdje daleko u neka davna vremena i probuditi će možda u vama neka sjećanja za koje niste ni znali da postoje.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: