Womex 2013

DSC_0025 (754x1024)Cardiff, 25.10.2013.

Za dvadeset godina svojeg bavljenja etno-glazbom poklonila sam si odlazak na Womex.To je svjetski sajam svjetske glazbe – ako tako prevedemo “world music”. Kod nas se češće koristi izraz etno-glazba.

Whatever…

Osjećam se odlično u Cardiffu. Velika arena prepuna je štandova, ljudi. Svi su mi nekako poznati, premda doista poznam vrlo malo osoba ovdje – ni koliko je prstiju na dvije ruke. Da li je to stoga što su svi na neki način slično odjeveni? No, to slično je samo uvjetno slično. Nekako – kao da su svi mladi prema onome što oko vidi – svi su u nekim šarenim krpicama, ponekad je to neki etno-look, neki su namjerno ekstravagantni i žele privući pozornost. Muškarci prednjače po neobičnim frizurama. Ima svih mogućih, a često su one s vrlo malo kose najmaštovitije.

Sinoć sam bila na koncertu Amire Medunjanin. Već duže vrijeme pratim što radi pjevačica predivnoga glasa i plemenitog izražaja. U njenoj interpretaciji sve su pjesme prelijepe, diraju usred srca. Bez obzira tko je prati instrumentalno i bez obzira koji su instrumenti dio te pratnje. Bilo je veličanstveno slušati je u velikoj dvorani Millenium centra. Pred kraj koncerta rekla je nešto što je učinilo da sam jedva suzdržala suze. Poklopilo se s mojim osjećajima kad se radi o tome zašto pjevam : (ponavljam njene riječi prema sjećanju; komentirala je na engleskom) “U mojoj zemlji se puno ružnoga događalo i mnogi će prvo na to pomisliti. Ali ja bih voljela da moju zemlju stranci percipiraju kao mjesto gdje ima jako puno lijepoga, kao što su to predivne pjesme (gorgeous songs) kojih ima tako puno”. Tako sam se i ja osjećala i govorila prije dvadesetak godina kad je bio rat i u Hrvatskoj, a ja sam bila na početku svojeg glazbenog putovanja.

A danas sam na sajmu upoznala Amiru!  Obradovala sam se kad sam je vidjela, a dok smo razgovarale imala sam osjećaj da se već dugo znamo. Dogovorile smo se da se moramo vidjeti, čim dođe u Zagreb.

Nešto kasnije pozdravila sam se s Ianom Andersonom, glavnim urednikom časopisa fRoots. Odmah me pitao da li sam bila na Amirinom koncertu, pa smo zaključili kako smo još uvijek pod dojmom koliko je bilo nevjerojatno lijepo.

Trebamo i dalje sijati lijepo gdje god stignemo. Sigurna sam da će mnogo toga niknuti i pretvoriti opustošena mjesta u prelijepe vrtove glazbe i cvijeća.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: