Kololira – nešto o nama

DSC_1099 (1024x701)

Skupili smo se prvobitno kako bi nastupili na EBU festivalu u ime Hrvatske radiotelevizije i zvali smo se Dunja Knebl & prijatelji. Počeli smo s probama i aranžiranjem pjesama u siječnju 2013. Premda smo ubrzo shvatili da nam se svima sviđa zajedničko muziciranje, nismo znali da ćemo nastaviti s nesmanjenim zadovoljstvom isprobavati razne mogućnosti kombiniranja instrumenata, glasova i zvukova kod aranžiranja i interpretiranja starih tradicijskih hrvatskih pučkih pjesama. Već nas je u ožujku te godine prijateljica Antonia uvjeravala i uvjerila u to kako je Kololira odličan naziv za naš bend, ali prije Varne nismo ništa smjeli mijenjati jer smo morali ostati pod imenom kako smo prijavljeni.

Nastup na festivalu Ethnoambient u Solinu te iste godine pobudio je zanimanje kod stranih gostiju, pa je uskoro izašao osvrt u londonskom časopisu fRoots iz pera Elizabeth Kinder:

“It was odd, or maybe perfect synchronicity, that I’d been thinking about Charlie Gillett moments before and how he might have liked the brilliant Croatian folk band
Kololira that had just been playing. The ancient songs sounded so cool and modern with singer Dunja Knebl (reminding me of Nico at her best), doing what Shirley  Collins did for English folk song.” –  napisala je u svojoj kolumni engleska novinarka nakon što je čula grupu na festivalu (Elizabeth Kinder’s column, fRoots, October, 2013). Album prvijenac Kololire Tamo doli objavljen u listopadu 2013.  čini se da je jednako zanimljiv i intrigantan kao i live nastupi Kololire, a pjesma Čula jesam našla se odmah na kompilaciji časopisa fRoots (dvobroj za siječanj/veljaču 2014.) Slijedi interview Elizabeth Kinder za isti časopis objavljen u travanjskom broju uz naslov : “Dunja Knebl – with a voice like Nico but happy”.
Album Tamo doli nominiran je za nagradu Porin, a Kololira je nastupila na festivalima diljem Hrvatske.
Album je u 2014. doživio još neka priznanja: dva mjeseca (srpanj i kolovoz) bio je među prvih 20 albuma na najmeritornijoj europskoj world music ljestvici – World Music Charts Europe gdje se u konkurenciji svakog mjeseca nađe nekoliko stotina albuma iz cijelog svijeta.
Krajem godine izašla je sjajna recenzija albuma u world music časopisu Songlines, a iz pera Kim Burton (dugogodišnje suradnice izdanja World Music – the Rough Guide izdavačke kuće Rough Guides). Albumu je podarila 4 zvjezdice.

Spot za pjesmu Kad ja prođem jednu goru (s albuma Tamo doli):

Osim Kololire sudjelovali su: Vanesa Petrac i Hrvoje Sudar kao glumci, Bogdan Zalokar, režiser spota i Bojan Slevec, pomoćnik režisera.

Making "Kad ja prođem jednu goru"

Snimanje/Maaking of Kad ja prođem jednu goru

http://youtu.be/HvSEQ_88Euw

%d bloggers like this: